Verdachte doodslag Otto Vriends op vrije voeten

Rijsbergen/Den Bosch – De verdachte van de doodslag op vrachtwagenchauffeur Otto Vriends (54) uit Rijsbergen is op vrije voeten. Het hof in Den Bosch vindt dat er niet voldoende aanwijzingen zijn om hem nog langer voor doodslag te kunnen vasthouden. Het heeft de voorlopige hechtenis van Theo van P. (28) uit Breda vrijdag opgeheven.

,,Mijn cliënt mocht vanmorgen meteen naar huis”, zegt advocaat Ronald Drenth. De raadsman is in zijn nopjes met de beslissing al blijft volgens hem sprake van ‘een bijzondere droevige zaak’.

Zelfverdediging
Eerder wilde de rechtbank in Breda de verdachte niet vrijlaten in afwachting van zijn berechting, die staat gepland op 6 april van dit jaar. Drenth stapte naar het hof in Den Bosch om die beslissing aan te vechten.

De raadsman vindt dat geen sprake is van doodslag en dat cliënt handelde uit zelfverdediging. ,,Daarbij is de dodelijk verwonding vermoedelijk ontstaan door een val van het slachtoffer tegen het keukenblok, niet door de klap op de kin door mijn cliënt”, aldus Drenth.

‘Het is oorlog’
Vriends stierf op 10 juli 2017, twee dagen nadat hij zwaargewond was afgevoerd uit de nieuwe woning in Rijsbergen van hem en zijn vriendin, de moeder van de verdachte. Van P. stelt dat hij op de fatale avond door zijn moeder werd gebeld: ‘Het is oorlog, kom hier naartoe”. Thuis trof Van P. een puinhoop aan. Vriends zou hem hebben geslagen. Van P. stelt dat hij hem een duw en een klap heeft gegeven maar dat hij nog overeind stond toen hij weer wegging.

Volgens de officier strookt dat niet met verklaringen van getuigen die meldden dat Van P. in shock de woning verliet en met piepende banden wegreed. Ook zou hij een vriend een huisje hebben laten boeken bij Center Parcs om onder te duiken. Hij meldde zich pas anderhalve week later bij de politie.

Niet verdacht
Eerder werd de moeder van Van P. opgepakt, maar ook al gauw weer vrijgelaten. Haar advocate, Simone van Hees, kreeg vrijdag te horen dat zij niet meer als verdachte geldt: haar zaak is geseponeerd.

Bron: BN De Stem, Hessel de Ree