Verdachte blijft in cel voor dood vrachtwagenchauffeur uit Rijsbergen

BREDA/RIJSBERGEN – De 28-jarige verdachte van de doodslag op vrachtwagenchauffeur Otto Vriends (54) uit Rijsbergen blijft in hechtenis zitten. Dat heeft de Bredase rechtbank vandaag beslist tijdens een tussentijdse zitting.

De advocaat van de verdachte, mr. Ronald Drenth, betoogde dat zijn cliënt uit noodweer heeft gehandeld. Volgens Drenth valt niet uit te sluiten dat het slachtoffer door een val is overleden. De verdachte zou het slachtoffer in elk geval niet zo hard hebben geslagen dat hij hierdoor is omgekomen. Hij eiste schorsing van de hechtenis, omdat de man inmiddels al een half jaar in de gevangenis zit.

Getuigenverklaringen
De rechtbank sloot zich echter aan bij de mening van de officier van justitie die een schorsing van de hechtenis afwees. De officier wees op de getuigenverklaringen waaruit zou blijken dat de verdachte Vriends wel degelijk met een voorwerp tegen het hoofd heeft geslagen. De verdachte zou dat zelf ook verklaard hebben tegenover anderen en zelfs gezegd hebben dat hij een celstraf van jaren zou krijgen.

De verdachte is de zoon van de vriendin van Vriends die formeel ook verdachte is. De vrouw zit momenteel niet vast. Het onderzoek naar haar rol bij de dood van Vriends loopt nog. Het Openbaar Ministerie verdenkt een vriend van de verdachte zoon van meineed. Hij zou bij de politie een valse verklaring hebben afgelegd. Of het tot vervolging komt, is nog niet bekend.

Drankgebruik
De zoon werd op zaterdagavond 8 juli gealarmeerd door zijn moeder, omdat zij weer ruzie had met Vriends. Het tweetal had, mede door drankgebruik, een uiterst problematische verhouding. Samen met een vriend ging de zoon naar de woning van zijn moeder in Rijsbergen. Daar trof hij in een bende het ruziënde stel aan. De verdachte beweert Vriends alleen op de kin te hebben geslagen. Op het moment van het verlaten van de woning zou het slachtoffer nog op beide benen hebben gestaan. Drenth spreekt daarom van mishandeling.

De officier veegt die lezing van de tafel. Het Openbaar Ministerie gaat uit van doodslag. Het slachtoffer zou door het geweld onmiddellijk onderuit zijn gegaan. De politie trof hem die avond zwaargewond aan in de woning. Twee dagen later overleed Vriends in het ziekenhuis.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat nu gepland voor 6 april. Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, waardoor uitstel niet is uit te sluiten.

Bron: BN De Stem