Ex-directeur Vermeulen van woningcorporatie Laurentius in beroep tegen celstraf

DEN BOSCH – Voormalig directeur Walter Vermeulen heeft hoger beroep ingesteld tegen zijn veroordeling voor oplichting van de Bredase woningcorporatie Laurentius waarvoor hij werkte. Vermeulen kreeg donderdag van de rechter 2,5 jaar celstraf. Hij is teleurgesteld in de uitspraak en meent dat hij moet worden vrijgesproken van het grootste deel van de beschuldigingen, aldus zijn advocaat Ronald Drenth vrijdag.

Walter Vermeulen (56) benadeelde Laurentius met zogenoemde ABC-transacties waarbij onroerend goed op één dag twee keer werd verkocht met een enorme en onverklaarbare waardestijging. Laurentius betaalde steeds de hoogste prijs en een projectontwikkelaar boekte als tussenpartij op een eenvoudige manier, zonder risico en tegenprestatie, grote winsten. Zelf kreeg Vermeulen als tegenprestatie een beloning van de betrokken projectontwikkelaars.

Door de fraude belandde Laurentius in 2012 aan de rand van de afgrond. De woningbouwvereniging denkt dat Vermeulen zijn werkwijze ook met andere projectontwikkelaars heeft toegepast. Laurentius moest gered worden met 90 miljoen euro steun.